E-Ticaret Kurulum ve Yönetimi
Nasıl Yapılır?
Bilim ve teknolojinin özellikle son 25 yıl içindeki gelişimiyle birlikte yaşama biçimimiz de hızla şekillendi. İş yapma ve tüketim alışkanlıklarımız ise buna paralel olarak internet temelli olmaya başladı.
Öyle ki, artık tüketiciler olarak tüm ürün ve hizmet reklamlarını dijital mecralar üzerinden görüyor, bir ürün bilgisi arıyorsak öncelikle internete soruyor, her geçen gün daha da fazla artan bir oranda online alışveriş yapıyor ve satış sonrası aşamaları için yine internete başvuruyoruz. Hatta eğer internet pazarında satılmıyor veya reklamı yapılmıyorsa o ürün veya hizmetin varlığından şüphe edebiliyoruz.
E-Ticaret Kullanıcıları Kimlerdir?
- Bireyler
- Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ)
- Büyük sermaye firmaları
- Kamu kuruluşları
- Bankalar
- Sigorta şirketleri
- Perakende satış noktaları, butik mağazalar, market zincirlerii
- İkinci el eşya
- Pazarlama
- Eğitim, eğlence, gıda, giyim gibi pek çok sektör tarafından kullanılabilir.
E-ticaret, işte tüm bu yeni nesil iş yapma ve tüketim biçimlerimizi kapsayan genç bir kavram olarak karşımıza çıktı.
E-ticaret kavramının tanımı, e-ticaretin sınırları, faydaları, avantajları gün geçtikçe zenginleşiyor, yeni rekabet koşulları ve buna bağlı çözümler doğuyor.
Bu heyecanlı ve dinamik e-ticaret dünyasına nasıl girilir, e-ticaret nedir, e-ticaretin türleri nelerdir, kimler e-ticaret yapabilir, e-ticaret nasıl yapılır, avantajları nelerdir, e-ticaret yapmak ve e-ticaret sitesi kurmak için neler gereklidir; öğrenilmesi gereken en temel bilgileri sizin için yazımızda topladık.
E-Ticaret Tanımı Nedir?
E-ticaret; 1995 yılından sonra internetin küresel çapta kullanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan, ticaret faaliyetlerinin elektronik ortamlar üzerinden yapılması kavramıdır.
Diğer yandan değişken ve sürekli gelişen yapısı nedeniyle birçok ülke ve kuruluşun online ticaret / dijital ticaret / elektronik ticaret / e-ticaret kavramı için farklı tanımları bulunuyor. Doğrudan işlem yaptığı alanın büyüklüğü nedeniyle ise e-ticaret nedir sorusunun tek bir doğru cevabı bulunmuyor.
* Örneğin, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) 1998 yılında yaptığı tanıma göre e-ticaret;
“Mal ve hizmetlerin üretim, reklam, satış ve dağıtımlarının elektronik ortamlar üzerinden yapılmasıdır.”
WTO, e-ticaret işlemlerinin kurumlar, haneler, bireyler, hükümetler ve diğer kamu ve özel sektör kuruluşları arasında gerçekleşebileceğini belirtiyor.
* İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ise, e-ticareti daha geniş bir anlamda ele alıyor ve onu;
“E-ticaret; sayısallaştırılmış yazılı metin, ses ve görüntünün işlenmesi ve iletilmesine dayanan kişileri ve kurumları ilgilendiren tüm ticari işlemlerdir” şeklinde açıklıyor.
Ülkemizde de 1997-1998 yıllarında kullanılmaya başlanan e-ticaret, 2000’li yılların başından itibaren iyiden iyiye canlanıyor, 2010’lar itibariyle ise ticaretin hemen hemen her noktasına ulaşıyor.
* E-ticaret ülkemizde resmi olarak;
“Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrimiçi iktisadi ve ticari her türlü faaliyet” şeklinde tanımlanıyor.
Tüm bu tanımlara baktığımızda e-ticaret ya da elektronik ticaret, en basit anlamıyla herhangi bir ürün ya da hizmet alış-verişinin, çeşitli ödeme yöntemleriyle bir internet sitesi veya mobil ortam üzerinden yapılmasıdır diyebiliriz.
E-Ticaretin Amacı Nedir?
E-ticaretin amacı, ürün ve hizmetlerin müşteriye hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasıdır. Bu sayede satıcılar pazar potansiyelleri ve büyüklüklerini artırırken, alıcılar da geniş ürün seçeneği, net ürün bilgileri, uygun fiyatlar ve kaliteli teslimat fırsatlarından yararlanmış olurlar.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
Dünyanın doğal bir sınırı olduğu için aslında pazarın, yani şirketler olarak büyüyebileceğiniz alanın da bir sınırı vardır. Ancak e-ticaret, gelişmiş lojistik ve tedarik zinciriyle beraber bu sınırları neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Aynı pazara tekrar tekrar ve çok kısa sürede satış yapma imkânı sunuyor. Üstelik dijital araçların artması ile birlikte pazarlama yöntemleri de sürekli gelişiyor.
E-ticaretin faydaları ve avantajlarına müşteriler ve satıcılar açısından bakacak olursak,
E-ticaret sayesinde müşteriler;
- Ürün bilgilerine ayrıntılı ve tam olarak ulaşabilirler.
- Ürünler arasında fiyat karşılaştırması yapabilirler.
- Hızlı ve kolay bir alışveriş deneyimi yaşarlar.
- Çeşitli kanallardan ürün yorumlarını takip edebilirler.
- Birçok üründe indirimli fiyatlara ulaşabilirler.
- Geniş ürün çeşidi arasından seçim yapabilirler.
- Dünyanın pek çok bölgesinden ürün ve hizmet alışverişi yapabilirler.
- Kampanyaları kolayca takip edebilirler.
- İade güvenceleri varsa güvenle alışveriş yapabilirler.
- İstedikleri her an mağazaya ulaşabilirler.
- Kendileri dışında bir alıcıya kolayca ürün gönderebilirler.
E-Ticaret Sayesinde Satıcılar;
- 7/24 açık bir mağazaya sahip olurlar.
- Hâlihazırda e-alışveriş alışkanlığı kazanmış ve de büyümekte olan geniş bir alıcı kitlesine ulaşırlar.
- Pazarlama fırsatları sonsuz bir alandan yararlanırlar.
- Ürünlerini dikkat çekici şekilde müşterilere sunabilirler.
- Fiziksel mağazalara kıyasla çok daha masrafsız şekilde süreci yönetebilirler.
- Hedeflenen müşteri kitlesine kolayca ulaşabilirler.
- Düşük sermayelerle ticaret yapmaya başlayabilirler.
- Zamanı çok daha verimli kullanarak fiziksel mağazanın ulaşabileceği maksimum satış kapasitesini dahi aşabilirler.
- Müşteri iletişimi ve güvenini kolayca geliştirebilirler.
- Küçük ve orta ölçekli işletmeler için e-ticaret, ticarete başlama ve büyütmenin en hızlı yoludur.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
- Business to Business (B2B) – Şirketler Arası E-Ticaret
- Business to Consumer (B2C) – Firmadan Tüketiciye E-Ticaret
- Consumer to Business (C2B) – Tüketiciden Firmaya E-Ticaret
- Consumer to Consumer (C2C) – Tüketiciden Tüketiciye E-Ticaret
- Business to Employee (B2E) – Firmadan Çalışanlarına E-Ticaret
Ülkemizde kullanılan en yaygın e-ticaret türü B2C ve B2B’dir. Ancak tabii ki bu iki e-ticaret türünün iş yapma yöntemleri değişkenlik gösterebilir. Yazımızın devamında doğrudan müşteriye satış yapabilmek, yani B2C modeli için yapılması gerekenleri kısaca sıralayacağız.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
- E-ticaret’e başlamadan önce; en uygun e-ticaret türüne, stoklu ve stoksuz (dropshipping) satışın hangisinin yapılacağına karar verilir, pazar ve ürün araştırması yapılır, gerekli tedarik zinciri sağlanır.
- Satış ve pazarlama mecraları olarak firmaların kurdukları internet siteleri ve/veya internet pazaryerlerinde açtıkları mağazalar kullanılır.
- Bu mecralar aracılığıyla satış, sipariş, ödeme işlemleri gerçekleştirilir, teslimat takibi yapılır, satış verileri çıkarılır.
- N11, Hepsiburada, Gittigidiyor, Trendyol, Amazon ve Aliexpress gibi pazaryerlerinde mağaza açtıktan sonra süreci yönetebilmek için Pazaryeri Entegrasyonu yapılmalıdır.
- En az bu adımlar kadar önemli son aşama ise reklam ve pazarlamadır. Arama motorları ve sosyal medya platformlarına reklamlar vermeli, ürün bilgilerini bu mecralara uyumlu şekilde hazırlamalı; bölge veya müşterilere özel kupon ve kampanyalar tanımlayacak çalışmalar yapılmalıdır.
E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Neler Gereklidir?
Domain adı: Marka adı veya hizmeti basitçe tanımlayan bir isim alınmalıdır.
Sunucu (Hosting): Güçlü bir altyapıya sahip sunucu seçilmelidir. Açık kaynaklardan ücretsiz veya düşük masraflarla alınabilir.
Ödeme Yöntemleri: Müşterilere farklı ödeme seçenekleri sunan yöntemler eklenmelidir. (Kredi kartı / banka kartı ödemesi, kapıda ödeme vb.)
Güvenlik Sertifikası: Müşterilerin güvenliği için SSL sertifikaları alınmalıdır.